Kender I det, når tiden synes at springe afsted med en selv haltende bagefter? 2023 var et vildt år her hos os. Og indebar både knuste drømme og nye drømme. Vi måtte erkende, at nogle projekter var for store, men vi blev også beriget med et nyt familiemedlem – og netop det sidste har været en stor tidsrøver 🙂
Men det gør os blot endnu mere klar til at kaste os over et nyt år. Intentionerne for 2024 er ved at falde på plads, og vores Mind Map tager stille og roligt form. Januar har vi brugt på at kaste alle boldene op i luften – og gribe dem, vi mener giver mest mening for os i det nye år.
Læs med her og få et kig ind i, hvordan vi her hos MY FAVORITE PLANNER fastlægger vores mål for året, og hvordan vi klæder os bedst på til at kunne takle alle de udfordringer 2024 må sende vores vej.
Planlæg ikke alt
Det er umuligt at planlægge ned til hver eneste lille detalje. Især for et helt år. Det ville være enormt tidskrævende, og der ville ikke være plads til alt det uforudsete, som hverdagen også består af. Men det er altid en god ide at sætte sig mål – for uden mål, hvad arbejder vi os så henimod?
Vi sætter os altid minimum 1 overordnet mål for året. Derefter deler vi året op i 4 bider. For hvert kvartal skal vi bevæge os tættere på vores mål. Her sætter vi os håndgribelige delmål. For motivationens skyld – da vi ved denne er alfa og omega for at opnå vores mål – sætter vi os mål, der både kan opnås på kort tid og mål, der ikke lige kan klares fra den ene dag til den anden. Det er nemlig vigtigt at kunne se en fremgang. DÉT MOTIVERER. Det samme gælder lister. En daglig liste, hvor vi løbende kan krydse opgaver af, booster både vores motivation og hjælper os med at bevare overblikket og huske selv de mindste opgaver. Det er guld værd i en travl hverdag, hvor der er mange løse ender, der skal bindes sløjfe på.
Skab overblik i hverdagen
Det er en stor hjælp for os at planlægge hver dag i store træk aftenen før. På den måde ved vi, hvad vi står op til og kan tage hul på dagen uden tøven; Første opgave på dagsordnen er allerede placeret øverst på listen. Det booster vores energi-niveau ikke at skulle bruge 30-60 min. på at sætte gang i dagens opgaver og hjælper os med at bevare det store overblik, så vi tager fat i de vigtige gøremål først på dagen, hvor overskuddet er størst. En bonus er også at det i sidste ende giver os mere tid til at holde pauser.
Find din egen rutine
En daglig rutine er meget personlig, og det er svært at sige, hvad der lige vil passe til dig. Vi har de seneste år forsøgt os frem, og selvom der altid er plads til forbedring, synes vi, at vi har fundet en rimelig god rutine, når det gælder om at nå de forskellige opgaver op listen. (Især listen er en af de vigtigste ting i forhold til vores arbejdsrutiner – både på jobbet og hjemme.)
Prøv dig frem. Der er intet rigtigt eller forkert her. Det kan være morgenmadsrutiner, den måde, du bevæger dig til jobbet på (Besvarer du mails i toget eller læser du en roman, strikker mm. for at komme godt i gang med dagen. Eller cykler du?) Står du tidligere op om morgenen for at kunne tage roligt hul på dagen med en kop kaffen uden familien lægger beslag på din tid. (Her må vi række hånden op 🙂 ) Deler du din arbejdsdag op i blokke, der hver indeholder x-antal opgaver? Der findes et hav af forskellige rutiner. Ens for de fleste er, at rutiner skaber ro og giver plads til at overskuddet kan råde.
Effektivitet is key
Har du oplevet, at der er tidspunkter på dagen, hvor overskuddet er størst? Det har de fleste vist 🙂 Men når vi spørger folk, er det ikke altid på samme tidspunkt af dagen, at de oplever at være mest effektive.
Spørg dig selv, hvornår på dagen du er mest effektiv. Find dine styrker og udnyt dem. Hvornår du arbejder bedst: tidspunkt – miljø – arbejdsopgaver. Er det svært for dig, at sidde på det åbne kontor, da du bliver forstyrret af lydniveauet, eller ofte falder i snak med sidekammeraten? Eller går hjemmearbejdsdagen med opvask, støvsugning og vasketøj i stedet for de arbejdsopgaver, du burde få styr på. Hvad hjælper dig med at være effektiv?
Dage, hvor vi har fået noget fra hånden og udnyttet tiden effektivt er gode dage. Det er de dage, hvor der er tid til at holde rolige pauser, hvor børnene bliver hentet til tiden, og hvor det hele ikke sejler, når aftensmaden skal sættes på bordet (De dage, skal der dog også være plads til, og der er ingen grund til at slå sig selv oven i hovedet med den ene bebrejdelse efter den anden, når dagene ender anderledes end planlagt). Det er skønt, når vi mærker balance. Det sænker stressniveauet, åbner op for kreativiteten og giver os glæde. Og det er nemmere at klare de travle dage – og de dage, hvor alting sejler – hvis vi kan skabe en balance, så der også er de dage, hvor effektiviteten, og derved energi-niveauet, er i top.
TIP: Læs f.eks. vores blogindlæg om POMODORO-teknikken.
Reflekter
For at finde ud af, hvad der virker for dig, er det vigtigt at reflektere. Gå tilbage i dine målsætninger og se, om du rent faktisk arbejdede mod at nå dine mål. Hvis ikke, hvad forhindrede dig i det? Og hvis du nåede dine mål, hvad var så en stor hjælp i processen? Fandt du en daglig rutine, en arbejdsrutine, der gjorde det lettere for dig at bevare det store overblik og arbejde effektivt mod dine mål? Hvis ikke, hvordan vil du så nu gribe det an? Prøv at finde nye veje i stedet for at kaste håndklædet i ringen.
Husk på at vi alle er forskellige, og arbejder forskelligt – det gælder blot om, at finde din vej: at finde ud af, hvordan du hjælper dig selv bedst for at kunne opnå resultater. Når du har fundet det, som støtter dig og giver dig mest overskud til at tage hul på dagens opgaver, vil du hurtigt mærke en forskel.
Vær opmærksom på at reflektere over dine mål såvel som processen. Det kan ske, at vi sætter os mål, som vi har svært ved at nå, netop fordi målene i sig selv ikke er rigtige for dig. Dette gælder især personlige mål. Personlig målsætning handler nemlig om at sætte os mål, som vi drømmer om at nå. Er det blot mål, som vi mener vi bør nå, men ikke mål vi brænder for, kan det vanskeliggøre hele processen. Så lyt til dig selv – brug tid på målsætningen – og vær ikke bange for at justere undervejs, hvis du mærker, der er noget, som ikke stemmer. Du ved bedst!
En velfortjent pause
Og som altid er dagens pauser af stor betydning for os. Pauserne gør nemlig, at vi kan bevare et højt energiniveau, når vi sidder med arbejdsopgaver og gøremål. Når vi har gjort plads til pauser i vores daglige planlægning, har vi samtidig gjort plads til at der kan ske ændringer i vores dag.